Palkitut

Eläköön Zachris – Leve Topelius / Må han leva i 200 år till! –kilpailun palkitut työt

Topelius-kilpailu oli luonteeltaan multimediaalinen eli kilpailijoita kannustettiin valitsemaan mieleisensä media: kirjallinen tuote (runo, novelli, essee, kirje, näytelmäkäsikirjoitus tms.) tai esitystallenne (video, multimedia). Ainoa vaatimus oli, että teoksen täytyi jotenkin liittyä Topeliukseen. Multimediaalinen kilpailu oli siksi, että Topelius itse oli kirjailija, joka kirjoitti hyvin monia lajeja. Jos Zachris olisi saanut osallistua, olen varma, että hän olisi kokeillut sarjakuvan piirtämistä, videoiden tekoa tai räppäämistä, sillä hän oli musikaalinen ja piti tanssimisesta. Hän olisi käyttänyt dramatisoijan taitojaan. Topeliuksella oli myös tapana vaihdella sävyä, kirjoittaa esimerkiksi varpusesta tai tähtitaivaasta surullisesti tai iloisesti.

Laadimme Topelius-kilpailun virikkeeksi ja laajemminkin koulujen käyttöön Topelius 200 -sivuston, joka on ollut avoinna maaliskuusta alkaen. Sivut ovatkin tavoittaneet kouluväen hyvin. Kävijöitä on ollut yli kaksi ja puoli tuhatta ja käyntejä yli viisi tuhatta. Enimmäkseen käynnit ovat ajoittuneet keskelle koulupäiviä, joten voinee olettaa, että sivuja on katseltu myös luokkatilanteessa, jolloin sivut ovat tavoittaneet paljon isomman oppilasjoukon, jopa yli kymmenen tuhatta nuorta.

Kilpailutehtävät osoittautuivat sen verran haastaviksi, että raadin käsiin töitä ei kertynyt liiaksi asti. Koska opettajia oli pyydetty lähettämään vain luokkiensa parhaat, emme siis tiedä, kuinka moni nuori kokeili siipiään luovien ratkaisujen kehittäjinä. Arvioitavaksi kertyi kuitenkin varsin laadukas otos. Nyt palkittavat työt ovat tästä päivästä alkaen esillä näillä sivuilla.

Alakoululaiset

Alakoulun sarjan pakitut

Jaettu 1. sija

Jenna Ukkonen: Adalmiinan helmi 100 €

Jenna Ukkonen on laatinut taitavan multimediaalisen toteutuksen Adalmiinan helmestä. Kertomus etenee kauniina kuvakollaasina hivelevän musiikin säestyksellä. Hieno oivallus on sijoittaa tarinaan katselija, nuori tyttö, joka miettii onnellisen lopun uskottavuutta.

Anna Hokkanen, Vattumadon juhlat 100 €

Runo on fanifiktio eli jatkaa siitä, mihin Topeliuksen teksti loppuu. Lukija saattaisi esimerkiksi kysyä, millaista Vattumadon valtakunnassa eläminen on.  Satu jatkuu taitavasti rytmitettynä rap-runona, josta voi päätellä, että valtakunnassa on myös tonttujen kokouksia, mutta pääasiassa keskitytään juhlavalmisteluihin ja vadelmamehujuhliin.  

Jaettu 2. sija

Maithreyi Ganeshananthan ja Lidia Roth: Topelius ja tytär 75 €

Maithreyi ja Lidia ovat kirjoittaneet ja piirtäneet tiiviin lehtipakinan, joka kertoo vinosti hymyillen lapsen asemasta nykykirjailijan perheen arjessa. Tytär ehtii varttua aikuiseksi isän jatkaessa työtään nostamatta katsetta läppäristä.  Kuva ja teksti toimivat hyvin kerronnassa. Topelius oli aina lapsien puolella, joten hän olisi varmasti julkaissut tämän pakinan omassa lehdessään herättääkseen keskustelua.

Selma Vaismaa: Topelius ja kupponen kaakaota 75 €

Selman sarjakuvan otsikko Topelius ja kupponen kaakaota viittaa siihen, että sarjakuva on tarkoitettu pienimmille lukijoille, joille tärkeää on sadun lopuksi saada jotakin hyvää suuhunsa kuten kaakaota.  Tätä keinoa käytti myös Topelius. Ja sitten nukkumaan: varpunen ja tähti seurana on hyvä nukahtaa omassa vuoteessa, omassa kotimaassa, pohjoisen taivaan alla.

Yläkoululaiset

Yläkoulun sarjan palkitut
Yläkoulun sarjan palkitut

Yläkoulun sarjan palkitut 2
Yläkoulun sarjan palkitut 2

1. sija

Amelia Vaaranmaa: Adalmiinan helmi 300 €

Adalmiinan helmi on rakastetuimpia Topeliuksen satuja. Teatterit esittävät siitä mielellään erilaisia dramatisointeja, ehkä modernisointejakin, joissa sadun henkilöt vapautuvat sadun kaavoista.  Amelian Adalmiina on tällainen Uusi tyttö, joka ei välitä prinssistä. Kirjoittaja on kehitellyt hauskasti ja luontevasti sadun opetuksen uudella tavalla: ”Ja niin eli prinsessa Adalmiina, ei rikkaana, ei kauniina, ei viisaana vaan rohkeana, myötätuntoisena – ja rakastaen.”

Jaettu 2. sija

Sofia Kiviniemi: Varpunen jouluaamuna 250 €

Sofian novellin lähtökohtana on Topeliuksen senniminen runo, joka on myös sävelletty lauluksi.  Joululauluna se on koskettanut monia. Runosta on syntynyt yhtä liikuttava novelli. Sofia kuvaa surua ja masennusta, josta päähenkilö ja hänen äitinsä eivät tahdo päästä yli. Kirjoittaja on kehittänyt hienosti varpus-aihetta kuolleen veljen symbolina ja tavoittanut hyvin Topeliuksen runon tunnelman.

Helena Santalahti, Mimi Kerman, Melissa Saarinen, Fanny Järvenpää ja Nelli Hämäläinen: Koivu ja tähti -käsikirjoitus 250 €

Aina tarpeellinen toimiva dramatisointi Koivusta ja tähdestä. Mahdollistaa koko luokan osallistumisen toteutukseen. Pitkän kodin etsintämatkan kuvaus on kekseliäästi ratkaistu pantomiimin keinoin.  Alkupäinen tarina välittyy hyvin ja samalla herättää ajatuksia myös nykymaailman nuorista pakolaisista. Valmis kokeiltavaksi koulunäyttämöillä.

Jaettu 3. sija

Jemina Tuunanen: Kultainen juoksija (satu) 125 €

Adalmiinan tarinalle on annettu uusi nimi Kultainen juoksija. Kirjoittaja noudattaa vanhan sadun muotoa mutta uudistaa sisältöä. Jemina Tuunanen käsittelee lasikattoa, joka estää prinsessaa toteuttamasta kilpajuoksijanlahjojaan. Estelyjen jälkeen prinsessa saa apua ymmärtäväiseltä valmentajalta ja juoksee vapauteen.

Reetta Uusitalo: Vattumato 125 €

Proosakertomuksen muuntaminen runoksi antaa mahdollisuuden kokeilla kielen rytmisiä mahdollisuuksia.  Reetta Uusitalo on muuntanut Vattumato-sadun vapaarytmiseksi, osin mitalliseksi kertovaksi runoksi, joka vie tarinaa hyvin eteenpäin. Reetta Uusitalo käyttää hyvin hyödykseen taukoja ja toistoa.  Runo sopisi myös laulettavaksi tai räpättäväksi.

Kunniamaininta

Aino Kaljunen ja Tara Heinsalmi: Tulen erottamat 80 €

Tulen erottamattomat vie sadun Koivusta ja tähdestä lastenkotimaailmaan, jonne tässä tapauksessa orvot kaksossisarukset ovat joutuneet tulipalon hävitettyä heidän kotinsa.  Olosuhteiden ankaruuden ja epävarmuuden kuvauksessa hyödynnetään taitavasti nuorisokirjallisuuden tarinakonventioita.

Toisen asteen opiskelijat

Toisen asteen sarjan palkitut
Toisen asteen sarjan palkitut

1. sija

Matti Kaira & Aarni Hildén: Uusi Topelius 1000 €

Tekijöillä on omakohtainen suhde Topeliukseen, mikä on syntynyt jo lapsuudessa kuulluista saduista. Video on kunnianosoitus Topeliukselle. Musiikillinen, kuvallinen ja tekstuaalinen toteutus tempaa katsojan mukaansa ja esittää synteesin nykynuoren ja Topeliuksen maailman kohtaamisesta.  Monikerroksinen Uusi Topelius tekee onnistuneen debyytin Helsingin räppiskenellä. Tekijät osoittavat lupaavaa monilahjakkuutta. Tuloksena on upea monitaiteellinen teos, joka kestää, oikeastaan vaatiikin useamman katselukerran.

2. sija

Aleksi Wilenius: Kiertämässä, kirjoittamassa… 400 €

Aleksi on ottanut Topeliuksen roolin: hän on nyky-Suomessa kiertämässä ja kirjoittamassa.  Hän on mennyt ensin mökille, sitten Ahvenanmaalle, Turkuun, Tampereelle, Kuusamoon sekä lopuksi salaiseen paikkaansa.  Hän katselee ihmisiä ja maisemia sekä keskustelee Topeliuksen kanssa kirjeissään ja runoissaan Suomesta ja maailmasta ennen, nyt ja tulevaisuudessa.  On syntynyt uusi persoonallinen Maamme kirja kuvineen ja runoineen.

3. sija

Pyry Vaismaa: Topelius-sähköpostikeskustelu  200 €

Hauska ajatusleikki panna Lauantaiseuralaisina tunnetut suurmiehet keskustelemaan nykytekniikan avulla.  Topelius oli innokas kirjeenkirjoittaja niin kuin kollegansa Runeberg,  Snellman ja Lönnrotkin. Pyryn sähköpostikeskustelussa Topelius aloittaa kirjeenvaihdon, jossa kukin käsittelee tekemisiään ja kaipailee Lauantaiseuran tapaista vapaata juttuseuraa. Kukin henkilö on hyvin karakterisoitu.

Kunniamaininta

Ronja Niva: Mä latvassa korkealla  100 €

Topeliuksen runoista tunnetuimpia on ”Kesäpäivä Kangasalla”.  Se on hyvin laulullinen jo tekstinä, ja sen jambirytmi ei käänny helposti suomalaiseksi runoksi. Topeliuksen kesäpäivän siirto Kangasalta Kuusamoon on kiintoisa yritys välittää nykynuoren rakkaus ja ihailu luontoa kohtaan, ja siksi kunniamaininta.

Erityismaininta

Laura Finska: Varpuset jotka lensivät 100 €

Erityismaininnan saa Laura, joka ei enää ole toisen asteen oppilas, mutta on kuitenkin lähettänyt nähtäväksi novellin Varpuset jotka lensivät. Novellissa elää yhtä aikaa kirjailija Topelius minäkertojana lauantaiseuralaisineen nykyajassa tavaten meille tuttuja kirjailijoita niin kuin Laura Lindstedtin ja Miki Liukkosen. Hän viettää ystävineen syntymäpäiväänsä ja kirjoittaa. Kirjailijan tajunnassa kulkevat eriaikaiset mielikuvat.  Aikatasojen vaihtelu onnistuu hyvin. On ilo ja kunnia julkaista myös tämä korkeatasoinen teksti, joka osoittaa, että kirjoittamisharrastusta kannattaa jatkaa vakavasti koulun jälkeenkin.